Hva bør du tenkte på før du inngår billån?

De fleste av oss er avhengig av bil for å få en hektisk hverdag til å gå opp, men det er kun et fåtall som har mulighet til å betale for en ny bil kontant. For å finansiere bilkjøpet benytter mange seg av et billån, men hvilket lån skal man velge og hva burde man tenkte gjennom før man knytter seg til et lån?

Det første man bør være klar over er at selve bilkjøpet kun er den første utgiften, i tillegg tilkommer flere andre utgifter knyttet til det å eie en bil deriblant forsikringer, avgifter, samt drivstoff og bompenger.

– Ingen krav til egenkapital

En bra sak med billån er at det ikke er det samme kravet til egenkapital som ved for eksempel et huslån. Om du skal ha et huslån må du ha minimum 15 % egenkapital for å få innfridd lånet, dette kravet er ikke til stede ved billån og du kan låne 100 % av kjøpesummen så lenge du har økonomi til å betjene lånet.

– Sammenlign lån

På lik linje med et huslån avhenger kostandene på et billån av hva slags betingelser for rente og nedbetaling du avtaler med banken. Her kan det være gunstig å sammenligne ulike banker og låneinstutisjoner for å se hvilket smålån som har best betingelser og passer best for deg.

– Billån med pant i bilen

Den vanligste formen for billån er lån med pant i bilen, det vil si at banken eller låneinstitusjonen tar sikkerhet i din bil om det skulle forekomme betalingsproblemer. Fordelen med å inngå et billån med pant i bilen er at det gir en større sikkerhet for banken som gjør at du som låntager igjen kan få mer gunstige villkår og renter.

Gjør grundig undersøkelser og sammenlign ulike lån får du inngår et billån, slik at du ikke sitter igjen med et lån du ikke kan betjene.