Tyske biler

Biler som bobla til Volkswagen og Porsche 911 er blant de mest minneverdige kjøretøyene fra det tjuende århundre. Den dag i dag lever tysk bilindustri i beste velgående, som en av de største i verden og arbeidsgiver til nesten en million mennesker – pluss selvfølgelig alle underleverandørene. Tyskland regnes gjerne som bilens fødested, takket være arbeidet til oppfinnere som Karl Benz og Rudolf Diesel. I dag har Tyskland den tredje største bilindustrien i verden. Du kan lese mer om tyske biler her, med alt om de største produsentene og de nyeste modellene.

Er tyske biler best?

Mange hevder at tyske biler er de beste i verden, og at den tyske innovasjonstakten også overgår selv det japanerne og amerikanerne får til. Det er ingen tvil om at produsenter som Mercedes-Benz, BMW og Audi er blant de absolutte klassikerne og svært høyt oppe på prestisjeskalaen når det gjelder bilder i ordinær produksjon. På samme måte regnes mer folkelige Volkswagen som noe av det aller mest solide i sin prisklasse, og dette har gjort Golf til den mest solgte bilen i Norge i en årrekke – og Volkswagen til en av verdens største bedrifter. I den grad tyske biler kan kritiseres for noe, er det kanskje at de er veldig optimalisert etter det ingeniørene oppfatter som optimal funksjonalitet, og at de derfor kan være noe vanskelige og dyre å holde ved like og reparere.

<h2>Tysk bilindustri inn i det tjueførste århundre

Bilprodusentene i Tyskland har ikke ligget og hvilt på laurbærene i moderne tid, men tvert imot forsøkt å oppdatere teknologien hurtigst mulig samtidig som det har vært en viss tendens til stilmessig konservatisme. Produsentene, særlig i høyere segmenter, har utvilsomt villet at deres biler fortsatt skulle være forbundet med det solide og samtidig litt eksklusive. Et eksempel på det er at BMW kjøpte og Rolls-Royce sin bilavdeling for å trekke på kjøretøy med enda større preg av luksus og elite.

Generelt har tyskerne satset mye på internasjonalt samarbeid for å få ting til å fungere i den globaliserte verdensøkonomien. De har blant annet bygd opp egne fabrikker i USA, og etter hvert ble det også fusjon mellom Daimler-Benz og Chrysler. På grunn av store kulturforskjeller ble imidlertid dette selskapet oppløst i sine bestanddeler etter nokså kort tid. Fusjoner har også vært et spektakulært fenomen innad i Tyskland, hvorav den mest oppsiktsvekkende var Volkswagens oppkjøp av Porsche.

Et annet trekk ved tysk bilindustri er at de amerikanske produsentene har hatt et nærvær der i mange tiår, det gjelder både General Motors gjennom Opel og selvsagt Ford. Sammen med Volkswagen (som også eier Audi), BMW og Daimler lager disse til sammen seks millioner biler i året, mens et tilsvarende antall biler av tysk merke produseres i utlandet.

Legg att eit svar

Your email address will not be published.